Nyheter

Prenumerera på nyhetsbrevet

Ny dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus


PRESSEMEDDELANDA - 19. oktober 2021 kl. 07:00

broen1920

Svenskt utbud och dansk efterfrågan. Så simpelt kan det sägas. Det är akut arbetskraftsbrist i Danmark. Särskilt service-, hotell och restaurang- samt lager och logistikbranscherna är hårt drabbade. I Skåne län var det i augusti cirka 65.000 arbetslösa.

Med stöd från ländernas regeringar har Greater Copenhagen, Köpenhamns Kommun, Malmö Stad, Dansk Erhverv och Arbetsförmedlingen tillsammans bestämt sig för att lösa detta problem genom att skapa en jobbmässa i Malmö den 27 oktober. Här ska 15 stora danska företag matchas med 600 arbetssökande från Sydsverige.

Jobbmässan är viktig eftersom

Sedat Arif, kommunalråd för arbetsmarknad och socialtjänst i Malmö stad:

 • ”Vi behöver öka takten i återstarten efter pandemin. Många Malmöbor letar arbete, samtidigt som arbetsgivare i Köpenhamn skriker efter arbetskraft. För mig är det självklart att vi ska utnyttja det tillfället maximalt. Greater Copenhagens initiativ till en jobbmässa kunde inte komma lägligare”

Cecilia Lonning-Skovgaard, sysselsättnings-och integrationsborgmästare i Köpenhamn:

 • ”Situationen efter Corona kräver handling eftersom våra företag har behov av fler duktiga medarbetare. Därför har jag tillsammans med Greater Copenhagen tagit initiativ för att stärka samarbetet på tvärs av Öresund. Jag hoppas verkligen att arbetslösa och studerande i Malmö med omnejd kommer överväga att söka jobb i Köpenhamn där de kommer vara mer än välkomna. Just nu finns det massor av spännande jobbmöjligheter och goda chanser att uppleva den kollegiala gemenskapen vi är kända för. Vår uppgift är att bygga en stark bro mellan den danska och svenska arbetsmarknaden, här är jobbmässan ett viktigt steg på vägen. Tillsammans är vi starkare”

Brian Mikkelsen, adm. direktör i Dansk Erhverv:

 • ”Företagen i Köpenhamn har behov av bra folk. Vi ser att restauranger har dagar när de har stängt och hotell håller rum stängda eftersom de inte kan hitta tillräckligt med personal. Det är skit. Därför är jag väldigt glad och stolt över att Dansk Erhverv spelar en roll i att arrangera en jobbmässa i Malmö. Det är vettigt att säkra en matchning mellan svenska arbetslösa och danska företag och det är en äkta win-win-situation för alla parter”.

Carolina Gianola, arbetsförmedlingschef i Malmö, Arbetsförmedlingen:

 • ”Vi har en lång tradition av framgångsrikt samarbete i Öresundsregionen och den kommande rekryteringsmässan blir en positiv ”nystart” i detta arbete. Förhoppningsvis kommer många arbetssökande att hitta jobb och arbetsgivarna hitta den arbetskraft de behöver”.

Fakta om jobbmässan:

 • Bakgrund: Jobbmässan är skapad genom ett samarbete mellan Greater Copenhagen, Köpenhamns Kommun, Malmö stad, Arbetsförmedlingen, Dansk Erhverv och Öresunddirekt.
 • Datum: 27 oktober kl. 10-15
 • Adress: Malmömässan, Mässgatan 6, 215 32 Malmö
 • Deltagare: 15 stora danska företag som som DHL, Post Nord, Salling och 600 svenske arbetssökande
 • Infomöten: Öresunddirekt och Skånetrafiken håller informationsmöten kl. 11 och kl. 14 om vad det innebär att arbeta i Danmark.
________
 

Fakta om Greater Copenhagen - och den integrerade arbetsmarknaden:

 • Greater Copenhagen är en samarbetsorganisation för tillväxt och utveckling i Nordens största storstadsregion med 4,4 miljoner invånare i södra Sverige och östra Danmark. Det politiska samarbetet består av Region Själland, Region Skåne, Region Huvudstaden, Region Halland och alla 85 kommuner.
 • Greater Copenhagen har formulerat ett politiskt charter för en gemensam integrerad arbetsmarknad - som fastställer ambitionerna för samarbetet.
 • Den gemensamma visionen för arbetsmarknaden i Greater Copenhagen är en sammanhängande arbetsmarknad som stöder hållbar tillväxt, välstånd och välfärd i hela regionen.

Läs arbetsmarknadschartret för Greater Copenhagen här